Érdekességek Berlinről

 

Tudtad-e Berlinről, hogy…

 

… több hídja van, mint Velencének? A Spree folyónak és több csatornának hála 1700 híd található Berlinben, és több mint 180 kilométer vízi út, illetve csatorna, amivel az európai fővárosok közül csak Amszterdam veszi fel a versenyt.

… több itt a múzeum, mint az esős nap egy évben? Ez a fura összevetés gyakran elhangzik Berlinnel kapcsolatban, de nem alaptalanul. Évi átlag 106 napot esik itt az eső, de ha ezek mindegyikét egy-egy múzeumba bújva töltenéd is kevés volna egy év. A városnak 180 múzeuma, a legjobbakat itt találod egy helyre gyűjtve.

… Berlin a világ egyetlen városa, ahol három aktív operaház is működik? Ezek: a Berliner Staatsoper, a Deutsche Oper és a Komische Oper.

… itt található a világ legnagyobb szabadtéri galériája? Ez az East Side Gallery, amely a Berlini Fal egy 1316 méteres, egybefüggő szakaszának neve. Ezt a Spree folyó mellett futó szakaszt a világ 102 művészének festményei borítják.

…. a berlini falnál még bontása előtt kilenc hónappal is öltek a határőrök? 1989. február 6-án tíz lövéssel ölték meg Chris Gueffroy mecklenburgi pincért, aki a fal berlin-treptowi szakaszán próbált nyugatra szökni. A vele végző határőr 150 márkás jutalmat kapott. További érdekességek a Berlini Falról itt.

… két amerikai elnök is mondott is olyan beszédet, melynek egy-egy részlete erősen él az utókorban? John F. Kennedy 1963-ban mondta el itt híres mondatát: Ich bin ein Berliner, azaz Berlini vagyok. Harmincnégy évvel később, 1987-ben Ronald Reagen száját hagyta el a Mr Gorbachev – tear this wall down!, azaz Mr. Gorbacsov, bontsa le ezt a falat!

… Kennedy Ich bin ein Berliner mondatát akár úgy is lehetne fordítani, hogy Én egy töltött fánk vagyok? Németország nagy részén ugyanis Berlinernek hívják a lekváros fánkot. Berlinben persze nem, itt a Pfannkuchen a bevett elnevezés.

… igazi Berlinert amúgy keveset találsz itt, tekintve, hogy négy itt élőből átlag csupán egy ember az, aki itt született és itt is nőtt fel?

… Berlinben, egész pontosan a Potsdamer Platzon működött Európában először közlekedési lámpa? 1924-ben itt helyezték üzembe a kontinens első ilyen eszközeit. A lámpák másolatai ma is láthatóak a csomópontnál.

… itt találod Németország legmagasabb épületét? Ez a Berliner Fernsehturm, azaz a berlini tévétorony, aminek teteje 368 méterrel magasodik a város fölé.

… a világháború alatt még ennél is többen lakták? Bár 3,5 millió lakosával Nyugat-Európában ma csak London népesebb nála, 1942-ben még ennél is többen laktak itt: 4,5 millióan.


… több helyen árulnak itt döner kebabot, mint Isztambulban? 1600 helyen árulják ezt a gyorsételt Berlinben, ami annyira nem meglepő tudva, hogy itt él a világ legnagyobb Törökországon kívüli török populációja.

… Berlinben élt a világ leghíresebb jegesmedvéje? Knut a Berlini Állatkert lakója volt 2011-ben bekövetkezett haláláig. Kitömött teteme ma a Természettudományi Múzeumban látható.

… lakosságát tekintve a világ egyik legvegyesebb városa? 3,5 millió lakójából közel félmillió külföldi útlevéllel rendelkezik.

… legnagyobb parkja, a repülőtérből lett Tempelhofer Feld negyven hektárral nagyobb, mint a New York-i Central Park?

… 1990-ben lett újra főváros? Bár 1871 és 1945 között is Berlin volt a német főváros, a világháború után 45 évre Bonn lett az NSZK fővárosa. A szovjet megszállási szektor, azaz Kelet-Berlin ezalatt az NDK fővárosa volt.

… a Berlin Ringbahn, azaz a Berlint körbefogó vonatos körgyűrű nyomvonala egy véletlen folytán egy kutyafajta, a basset hound pofájának profilját formázza?