Berlin legjobb múzeumai

Figyelem!
A képekre kattintva további információkat találsz az adott múzeumról, a lap alján a listanézetet pedig térképnézet váltja fel.

 

Pergamonmuseum

A Múzeum-szigeten található az előázsiai és az iszlám művészetek múzeuma. A Pergamonmuseum egy ókori görög város, Pergamon után kapta nevét, fő látványossága pedig a Pergamoni Zeusz-oltár, amely még az 1800-as évek végén került egészében Berlinbe. A 35 méter széles építmény ma az egész Múzeum-sziget legjelentősebb ókori kiállítási tárgya, de közel ilyen híres látnivalója az Istár-kapu, Babilon egykori városkapuja.

A Pergamonmuseum a 19. század végén és a 20. század elején a mai Görögország és Törökország területén zajlott rengeteg német régészeti ásatás alatt felhalmozott műalkotásokat mutatja be, de sumér-, babiloni-, asszír-vonatkozású leletből is tengernyi látható itt. Az intézményben működik továbbá az Iszlám Művészetek Múzeuma, amely Spanyolországtól Indiáig követi végig az iszlám művészet történelmét.

 

Haus am Checkpoint Charlie

Az egykori szovjet és amerikai szektor határán működő híres határátkelő, a Checkpoint Charlie közelében működik a Haus am Checkpoint Charlie. Lényegében egy múzeum, ami részben ugyan az ellenőrzőpont múltjáról mesél, de kiállítása nagy része ennél sokkal érdekesebb: a berlini falnál és az NDK/NSZK-határ más pontjain megejtett sikeres és sikertelen szökéseket mutatják itt be.

Láthatod itt a keleti oldalról minden áron menekülni akaró emberek különböző eszközeit a házi építésű repülő szerkezetektől az embercsempész bőröndökig. Jut tárlat itt a berlini fal védelmi rendszerének, és azt is igyekeznek bemutatni, milyen különbségek és milyen közös vonások voltak a fal egyik és másik oldalán élők mindennapjaiban.

 

Technikamúzeum

A Landwehr-csatorna partján találod a haditechnikára, repülőkre és vonatokra fogékony turisták tán kedvenc berlini látnivalóját. A Technikamúzeum javát elviszik a huszadik század német vonatjainak, tengeralattjáróinak, tankjainak, repülőinek és autóinak fejlődéstörténete, de van itt teljes méretarányú vízkerék és szélmalom, valamint a német ipar sok más terméke az irodai eszközöktől a fonográfokig.

A 26 ezer négyzetméteres tárlaton láthatsz többet a második világháborúban használt német bombázók, vadászrepülők és robotrepülők közül. Állt egy az NSZK saját utasszálító repülőjéből, a VFW 614-ből is, és itt láthatod azt a Cessna 172-est, amivel Mathias Rust 1987-ben illegálisan elrepült Moszkvába és leszállt a Vörös téren.

 

Neues Museum

Szintén a Múzeum szigeten áll a Neues Museum (Új Múzeum), aminek nevével ellentétben bő másfél évszázados történelme van. Még az 1800-as évek közepén épült kései klasszicista stílusban, hogy helyet adjon a közeli Altes Museumban el nem férő gyűjteményeknek. Az épület és gyűjteménye ugyan a második világháborúban komoly károkat szenvedett, 2009-ben, hetven évvel bezárása után újra nyitott, ma pedig Berlin egyik legkeresettebb látnivalója.

A Neutes Museum vonzereje világhírű egyiptomi gyűjteménye. Itt látható többek közt Nofertiti fáraó Egyiptomból kalandos úton kicsempészett mellszobra, de kialakították itt egy ókori egyiptomi udvar mását is, valamint sok eredeti kincs látható, amit német régészek egyiptomi expedíciók alatt felhalmoztak. A múzeumnak van továbbá egy óriási papiruszgyűjteménye, valamint tekintélyes mennyiségű ókori görög lelete.

 

NDK múzeum (DDR Museum)

A Berlini dómmal szemben, a Spree túlpartján áll az NDK múzeum. Az idősebb utazók erős nosztalgiára számíthatnak itt, a múzeum tökéletes tárlatokkal teremti meg az NDK-s mindennapok hangulatát. Beülhetsz itt Trabantokba, Barkas mentőautóba, láthatod Honecker hivatali Volvóját, de a kelet-német járműparknál is erősebbek a múzeum háztartásai. Komplett nappalikat és konyhákat rendeztek be, amiket végigjárva egész mély benyomásokat szerezhetsz arról, milyen környezetben életek az NDK állampolgárai.

A mindennapi használati tárgyak, lakóterek és járművek mellett jut valamennyi tér az NDK titkosszolgálatának, a Stasinak is. Börtöncellák és kihallgató termek vannak itt berendezve, de lehallgatási és megfigyelési eszközökben is gazdag a tárlat.

 

Stázi Múzeum

Az egykori Állambiztonsági Múzeum (Stázi) egykori székhelyén, a belváros keleti határán működik az NDK titkosszolgálatának működését bemutató múzeum. Civiljogi aktivisták alapították még az újraegyesítés idején, 1990-ben. Azóta látogatható az emlékközpont, ahol német és angol nyelvű idegenvezetéssel járhatóak végig az egykori fogdák, lehallgatói és konferenciatermek, valamint irodák, köztük a berlini falnál történt könyörtelen gyilkosságokért felelős állambiztonsági miniszter, Erich Mielke személyes irodája.

Ha az épület és bútorainak hangulata nem elég nyomasztó, megismerkedhetsz itt a lehallgatásra, megfigyelésre és kihallgatásra használt kreatív eszközökkel, például álcázott diktafonok vagy fényképezők tengerével.

 

Topography of Terror

Megint csak nem egy kellemes hangulatú múzeum. A Topography of Terror a Niederkirchnerstrasse-n áll, azon a helyen, ahol 1933 és 1945 között a Gestapo és az SS székhelyei működtek. Az eredeti épületek megsemmisültek az 1945-ös bombázások alatt, a Harmadik Birodalom titkosrendőrségének és az SS-nek embertelen munkásságát bemutató intézmény így a Heinz W. Hallmann által tervezett minimalista épületben kapott helyet.

Sokat megtudhatsz itt a nácik két rettegett szervezetének mindennapos működéséről a Harmadik Birodalom mindennapjaiban betöltött szerepüktől a zsidók és más csoportok ellen elkövetett általános kegyetlenkedésükön át a birodalom bukásával együtt bekövetkezett bukásukig. A múzeum dokumentalista jelleggel lett kialakítva, első sorban jól szelektált képekkel, korabeli propagandalapokkal dolgozza fel a témákat, de a kiállítás szabadtéri részén láthatsz itt egy nagy darabot a Berlini falból is.