Berlin autóval

Az út

Budapest és Berlin között a legrövidebb útvonal is alulról súrolja a 900 kilométert. Egy nappal mindenképp számolj a távra, mert ha ahol lehet, autópályázol, akkor is nettó 8-8,5 óra az út, nem számolva a pihenőkkel, útlezárásokkal, stb.

A leggyorsabb Budapestről, ha Pozsony, Brno, Prága és Drezda érintésével mész. Ez azt jelenti, hogy négy ország autópályáját használod út közben.

Ezekkel a díjakkal számolj:

  • 10 napos szlovák matrica személyautóra: 10 euró
  • 10 napos cseh matrica személyautóra: 310 korona
  • Németországban nincs autópályadíj

 

Parkolás, közlekedés Berlinben

Ha autóval utazol, jobb, ha tudod: Berlin városközpontja úgynevezett környezetvédelmi zóna. Az S-Bahn ringen belüli, 88 négyzetkilométeres területre való behajtáshoz egy zöld matricára van szükség, amit a helyi hatóság ad ki az arra jogosult járműveknek. Ezt számon kérik a külföldi rendszámos autókon is, így ha enélkül autózol a zónán belül, 80 eurós büntetéssel számolj. A zónáról és a matrica igényléséről mindent megtalálsz a Berlin.de-n.

Mivel Berlin tömegközlekedése kiváló, talán akkor jársz a legjobban, ha valamelyik ingyenes külvárosi P+R parkolóban hagyod az autót és onnan vonattal vagy busszal közlekedsz. Persze csak akkor, ha a hoteledhez nem adnak parkolóhelyet.