Berlin legjobb parkjai

 

Alapinformációk

Kevés világvárosban találni annyi zöldterületet, mint Berlinben. A város életének régóta fontos szereplői a parkok, melyekből többet még a 19. században alakítottak ki. Ezek a világháború után nemhogy nem épültek be az újjáépítés lendületében, de a parkok rekonstrukciója épp úgy nagy figyelmet kapott, mint az épületeké.

A parkok ma talán sokkal inkább a berlini vérkeringés helyszínei, mint eddig bármikor. Rengeteg szabadtéri koncertet és egyéb eseményt szerveznek ezekbe, továbbá jól kiépült infrastruktúra várja a sportolni, piknikezni vágyókat.

Vannak itt nagy füves puszták, vad erdőségek és nyilvános kertek. Berlin valamennyi parkját és kertjét megtalálod erre a linkre kattintva, máskülönben alább összeszedtük a város talán öt legjobbját.


 

5 jó park Berlinben

Tempelhofer Feld

Ha kíváncsi vagy, hogyan vesz birtokába a városi ember egy elhagyott repteret, a Tempelholfer Feldre mindenképp látogass ki. Tíz éve még óriási utasszállító repülők szálltak fel és le itt, manapság ez a berliniek kedvenc új parkja. A belvárostól délre található egykori reptér 2008-ban zárt be, utána lett közpark a 386 hektáros területből.

A park napkeltétől napnyugtáig látogatható, az óriási füves mezők a melegebb napokon tele vannak piknikezőkkel, kutyafuttatókkal, a kifutópályák aszfaltján pedig mindent látni a görkorcsolyásoktól a futókon át a deszkásokig. Sőt, a park híres arról, hogy a szeles napokon ellepik a kite-os deszkások és kerekekkel szerelt windsurfök. A városiak tökéletesen használják újra a megmaradt infrastruktúrát; még a nácik által építettet terminálépületek és hangárok sem kihasználatlanok: rendszeresek bennük a koncertek és a különféle rendezvények.

 

Tiergarten

Bár neve németül állatkertet jelent, a Tiergarten Berlinben egy hatalmas belvárosi erdős park neve, amely délnyugati sarkában valóban működik egy állatkert. A várost járva lehetetlen elkerülni, mivel egyrészt több forgalmas út is áthalad rajta, másrészt szomszédságában található Berlin legnépszerűbb látnivalóiból több is, például a Brandenburgi kapu és a Reichstag.

Ha bejönnek a vad, erdőmélyi ösvények, a Tiergarten tetszeni fog. Csatornái és tavai mellett ez a park legnagyobb vonzereje. Tele van sűrű növényzetben megbúvó kis öblökkel, amiket látva könnyen elfelejted, hogy egy fejlett ország fővárosának kellős közepén sétálgatsz.

 

Schloss Charlottenburg

A Charlottenburg palotakerje a város nyugati felén. Az itt álló barokk kastély még az 1600-as évek végén épült és bár világháború alatt komoly sérülések érték, ma már régi pompájában várja az utazókat. A turisták pedig jönnek is, legalább annyira a kastély miatt, mint az azt körülvevő park miatt.

Az eredetileg barokk stílusban kialakított, később angol kertté formált, de a háború után barokk stílusban feltámasztott kert szobraival és építményeivel önmagában erős látnivaló. Az itt megbúvó teaház például annak a Carl Gotthard Langhannak a munkája, aki a Brandenburgi kaput is tervezte. A kertet nagy részén a Spree folyó határolja, végében egy annak vízéből táplált tavat találsz.


Volkspark Friedrichshain

Ha egy parktól többet vársz füves placcoknál és fák nyújtotta árnyékoknál, akkor ez tetszeni fog. A Volkspark Berlin legöregebb nyilvános parkja, nála romantikusabbat aligha találsz a városban. Piknikezni is megteszi, de a Volkspark a hosszú sétákhoz tökéletes, tekintve, hogy tele van érdekes építményekkel.

Találsz itt egy gyönyörű, fákkal ölelt hattyúúsztatót, macskaköves ösvényeket, és van egy híres, szobrokkal teli szökőkútja még 1913-ból, a Märchenbrunnen. Azonban ezeknél is sokkal érdekesebbek óriási, mesterséges dombjai. A második világháború alatt a nácik több nagy légvédelmi erődítményt építettek a parkba. A masszív, rommá bombázott vasbeton szerkezeteket aztán a nehézkes elbontás helyett a háború után más városi törmelékkel és egy kevés földdel egyszerűen betemették. A dombokat ma lépcsős ösvények hálózzák be, ezeket járva sok helyen találkozol majd a bunkerek maradványaival, domb alól kikandikáló vasbetonnal.

 

Botanikus kert és botanikus múzeum

Ugyan messze a külvárosba kell menned érte, de mint a világ egyik legkomolyabb gyűjteménnyel bíró botanikus kertje, megéri a kitérőt. A 43 hektár területű kertben 22 ezer különböző növényfajt nézhetsz meg. A 19. század végén épült üvegházakban minden van, de a trópusi fajok, a bambuszok és az óriási tavirózsák miatt messze híres a hely. Hosszú órákat lehet sétálni növényházról növényházra, de jó időben keresd fel parkját is. A kert része továbbá egy Botanikus Múzeum is, ahol bő hárommillió kiszárított növény látható.

Az üvegházak és a múzeum miatt egész évben látogatható, de tavasszal és nyáron hozza legjobb formáját.