Egyél jókat Berlinben

Ha az utcán, akár séta közben fogyasztható kajákat szereted, Berlinben szerencséd lesz. Az igazi helyi különlegességek java egyszerű utcai büfékben kapható. Sok a tradicionális, berlini eredetű étel, de mint igazi világvárosban, Berlinben mindent megtalálsz.

 

Ezeket kóstold meg, ha Berlinben jársz

 

Currywurst

Egész Németországban népszerű ez berlini eredetű, sertéskolbászból készült gyorsétel. A curry-vel és ketchuppal nyakon öntött, nagy szeletekre vágott főtt vagy grillezett kolbász a körítés miatt nagyon nem németes, és ez nem véletlen. Még a második világháború utáni években, valamikor 1949/1950 környékén találták ki maguknak az itt állomásozó brit katonák, majd az egész városban, később az egész országban népszerű lett.

A városban sétálva bárhol találsz olyan bódét, éttermet, ahol megkóstolhatod. Sok helyen sültkrumplit is adnak mellé.

 

Döner kebab

A török bevándorlók érkezésével, a hetvenes években indult terjedésnek Berlinben az arab és balkán régiók népszerű étele, a kebab. Az eredetileg tányéron kínált, forgó nyárson sütött húsból és zöldségekből készült étel ma döner kebabként ismert, utcán sétálva is fogyasztható változata épp a németországi török bevándorlóktól ered: a húst és a zöldséget ebben pitába vagy dürüm lepénybe töltik, és az egészet leöntik joghurtos öntettel.

A döner kebab nem csak a helyi törökök, de a németek közt is nagyon népszerű lett. Tele a város dönerezővel, amiből több működik Berlinben, mint Isztambulban.

 

Kartoffelpuffer

Bár neve krumpli palacsintát jelent, elkészítésében sokkal inkább tócsnihoz, míg tálalásában a lángoshoz hasonlít ez a népszerű német étel. A vegetáriánus barát kartoffelpuffer reszelt krumpliból, lisztből, tojásból és hagymából készül, ezt sütik ki olajban.

Sokféleképpen találkozhatsz ezzel Berlinben. Előfordul, hogy húsos, halas ételek mellé adják köretként, de gyakoribb, hogy különféle feltéttel kínálják, akár utcai büfékben is. Az édes almás öntettől a reszelt sajton át a fokhagymás mártásig rengeteg féle módon ízesítik. Bárhol belefuthatsz, de a karácsonyi vásárok idején különösen népszerű.


Berliner

Hagyományos német desszert, ami sokban hasonlít a Magyarországon is népszerű fánkhoz. A tésztája ennek épp úgy könnyű, mint de a közepe nem üreges. Rengeteg féle töltelékkel, de leginkább lekvárral, vaníliakrémmel, pudinggal vagy csokoládéval töltik, így a porcukron kívül általában nem adnak mellé plusz mártást.

Eredetileg farsang és Szilveszter idején volt felkapott, de manapság bármikor megtalálod berlini pékségekben.

 

Königsberger Klopse

Eredetileg porosz étel, amire máig utal neve. Königsberger ma ugyan Kalinyingrádként ismert, de 1946 előtt porosz város volt német névvel.

Ennek a laktató kajának a lelke a húsgombóc, ami eredetileg borjúból vagy szardellából készül, de ezt gyakran helyettesítik marhával vagy sertéssel. A darált húst hagymával, tojással, fűszerekkel és zsemlemorzsával összegyúrják, majd a gombócokat sós, fűszeres vízben megfőzik. A gombócokat aztán vajas-tojásos fehér szósszal, nem ritkán főtt krumplival tálalják.